Tuesday, April 30, 2013

Muppets Show ...



... 30.04 : det snöar, snöar, snöar. Om man inte visste att vi ha April, kunde man tror att vintern börja. Lite depromerande.

Därför något uppmuntrande :-)

Hur man möter livet är alltid en fråga av perspektiven och synvinkel. Så blir en häst en älg eller en annan konstig kreatur. Och ibland kan det hända fort att dom riktig snygga börjar att tävla med varandra.

Men vi börjar med den dynamiska domaren:




hhhmmm.... smart är arnolunda.
Häst med jordgubstunga ...?




Frisurtävlingen starter med :



 den Bay City Roller / Smokie typ och den Cherokee Indian typ 


De vackraste långa ben har ....



de racy italienska dam eller den blonda svensken ?



Vem har den vackraste mun?


Herregud, använder dom lipstick?



Norrbottens minska handväskahäst är ... 


... inte lätt att bedöma. Men Paris Hilton skulle köpa båda.


Vilket modell har de kortaste ben?


Oioi, det blir trång, en race head to head, kan man säga. Det går inte kortare!
Perfekt hopphäst, eller bättre en catwalk modell.



Helt utanför konkurrensen står

'Manni' från Ice Age, de grinande 'brunette', och 'the mammut'





Enkelt att fotografera: Vidvinkelobjektiv ( till exemple 18-55mm)
närma sig så nära som möjligt till 18mm, fokusera centrerad på hästens näsrygg   
och följa SVS - regel!
Släppa 
Vända
Springa iväg

Så är det om man har för mycket tid, hade under flera veckor fantastiskt väder och nu snöregn ... då framträder ibland galenskapen ;-)

En trevlig valborgsafton
Caribou Rock Team



Wednesday, April 24, 2013

Ingenting är viktigare än ...



... att olika kompetenser samarbetar kring hästens hälsa, var Ingebjörn Öyhus ord, när han besökte måndag - onsdag Gällivare komun för att ge sina goda tjänster till häst och ägarens glädje. Hästarna hjälpte han med att behandlar sina muskellåsningar och vi hästägare fick glädjen att möta målinriktat och professionell person som pratar helt öppet över hans behandlingsmetoder, så att vi fick bra och intressant insikt i hans arbete generellt, med våra hästar som patienter.




Vad man skulle veta: Ingebjörn Öyhus är utbildad equiterapeut, utbildad hovslagare och jobbar sedan 33 år med hästarna, varav under de sista år i ett tätt samarbete med en veterinärteam som har den krävande portabel utrustning. Motsats till vissa tidigare ryktar som ett, två eller tre person spred omkring, kan man säga att han är en kompetent person med stor hästerfarenhet som vet exakt vad och hur han gör. Helt enkelt professionell, lungt och smart och inte högt talat.

De flesta hästar kommer med någon form av störning i rörelsemönstret till han. 'Hästen motor sitter ju bak och ryggen har en stötdämpande funktion. Om ryggen är väldigt stel när kraften kommer bakifrån lander hästen tungt på frambenen' Ingebjörns ord ... han började undersökningen med att ställa upp hästen och studera den noga. Vi fick leder hästen i skritt och trav och longerar på volten i trav. Han tittar på avvikelser i hästens symmetri, hur korset ser ut och om höger och vänster sida verkar olika. Därefter känner han med sina händer noga igenom leder och muskler för att söka efter spänningar. Efter bedömningen börjar han med behandling, han sätter ett antal akupunkturnålar (aktivera en utsläpp av endorfiner som avslappna muskel och häst) ) och sen behandlar han alltid med sina händer och fingrar bakifrån vid bäckenet, framåt via ländryggen, bröstryggen, halsryggen och nacken.




Men varför får hästarna problem i sin rörelseapparat. Enligt Ingebjörn 'skada' sig de flesta hästar i hagen, vid kämpa och bus, en bakutspark (kan leda till en bäckenrotation och därmed en låsning och snedhet), gått omkull eller fastnat i olämpliga mark (lerig). Ofta är det unga hästar som skada sig, desto viktigare en undersökning innan inridningen. Den andra alternativ som leder till hästens rörelseproblem är felaktig utrustning och belastning.

Efter behandling följde en liten träningsplan och garantin att han komma om 4-5 veckor till nästa behandlingen. I flesta fall behöver varje häst 3-4 behandlingar för att blir återställt. Man kan jämföra det med oss människor om vi går till kiropraktor, en behandling i livet är aldrig tillräcklig ... tyvärr.

Det var otvetydigt en bra idé att vi (Lotta, Pia, Kerstin) efterfrågade en behandlingsbesök till Gällivare och organiserade en kvällsföreläsning i Dundrets Ridklubben. Det var ca 30 hästar som Ingebjörn behandlade vid sin första besök och lika många föreläsningsbesökare. På föreläsningen berättade han om allt möjligt som gäller hans uppgifter i samband med hästarna, skoning, och avslutande visade han två, för mig helt nya, effektiva stretching övningar.  På frågan om han inte kunna behandlar människor, sade han att han gör det ibland eller på efterfrågan, men han tar aldrig betalt för att han är inte utbildad på detta. Mycket seriös, tycker jag.

Summa summarum var alla välkomna, alla fick samma tjänst och alla fick betala samma belopp och jag tror det är ett bra resultat :) Vi ska hålla kontakten med han och informerar i rätt tid om hans nästa besök.

Ingebjörns avsikt att sponsor 1500 sek till en välgörande ändamål som t ex barn / ungdomstävling eller något liknande blev omdirigerad till den Ekonomisk Förening som ska startas i maj. Vi hoppas att den Ekonomisk Föreningen lyckas att skaffa den önskade digital röntgen apparat till nyttja av alla hästar och hästägare i kommunen.


Många hälsningar
Caribou Rock Team





Tuesday, April 16, 2013

Ridkurs ...



... i solsken. Sista veckorna kunde vi inte klaga över vädret och så hade vi också på våran andra kurstillfälle tur och väderguden gjorde sin bästa igen :) Vi var 6 ekipage (en var tyvärr förhindrat) och red 2 gånger en hel timme. För en slutade sista passet med en ordentlig muskelkramp, en påminnelse att inte bara hästarna ska stretchas ;)

Kursen började med hästens nackställning åt båda sidor på volten i skritt, trav och galopp. Om man rider på volten, ska hästens hals vara så böjd som resten av hästens kropp är, vs att hästen vinklar sitt huvud till höger eller vänster precis bakom ganaschen. Om övningen omsätters på rätt av hästen med motsvarande hjälper av ryttaren, är effekten att hästen slappnar av och ger efter i nacken. Långsiktig stärka man hästen mjukhet och hästen finnar sin egen balans utan att 'hänga' i tygeln. Därmed bygger man renare gångarter upp och det blir lättare och trevligare att rida. Förresten, innan man börjar med ställningar skulle man kontrollerar om man kunna rakrikta hästen, en övning som man kan lätt bortglömma vid alla ställningar ... 

However, vi och hästen gav vårt bästa och alla upptäckte sina svagheter och ved vad man måste tränar. Andra ridpass var en blandning av bomm arbete och trail övningar. Bomm arbete för att lösgöra hästen bog genom stora steg över bommarna, öka hästens uppmärksamhet, hitta sin egen takt med korta eller långa steg, beroende av bommarnas avstånd. Avslutande byggde Nina en trail bana med 4 olika övningar. Kanon bra för ryttarens egen samordning av hjälparna, samtidigt mycket varierade för hästen, dessutom en prov av hästens följsamhet (haha), dom blir trött men löst i sina rörelse. Jag kan bara rekommendera sådana övningar, vet att där fins några som tycker att trail är bara 'western ridning', men det är helt enkelt fel. Prova och ni få se :) perfekt till den nuvarande årstid.

En trevlig lunchtid i uppvärmt hembygdsgård vid goda soppa och en avslutande fikarast avrundade dagen. Nästa gång, bokat i mitten av maj, kan vi kanske grillar korv och koka kaffe över en öppen eld i den härliga miljön ... livet kan vara så mysigt ;)


Tuva följde uppmärksam alla övningar av sina stora vänner

Oddes observations position

Hej tvåfotade, you drive me crazy !

Miljövänlig näsduk

Hovboots, bra alternativ!

Ridbanans perfekt söderläge, skyddade och isfri :)

Av alla gåvor som öden ger till oss, finns ingen större rikedom än vänskap - ingen större välstånd, ingen större glädje är jämförbara. Om hund, häst eller människor.

Odde och Liv väntar i korallen på sin nästa ridpass

Här diskutera man rid teknik !
Helikopterfoto med teleobjektiv ...

Tack för en utmärkt ridkurs och rolig dag i bästa samhället.

Team Caribou Rock

Thursday, April 11, 2013

Longera ... inte centrifugera ...




Varför longera eller tomköra ?

För att du ska lera dig att longera / tomköra hästen under observation av sina biomekaniska förutsättningar, och samtidigt gör det bästa för hälsan och psyke av din fyrbenat partner. Du ber han att omsätta din önskemål av träning på en hälsobevarande sätt. Förutom detta, fördjupar du den harmoniska relation med din häst, för att longerings / tomkörningsarbete som jag menar, förutsätter gemensamhet, förståelse och tålamod, men avstår från tryck och våld.

Hur longerar / tomkörar

inte bara professionella, men semiprofessionell longeringen kräver en motsvarande användningsbar longeringsplats.
Tid och ingen tidsbrist är viktig, det är meningslös att låt hästen bara rusar i 5min i volten. Det är bättre att longera / tomköra hästen sällan men rätt, i stället att gör det ofta, men halvhjärtade bara för att 'motionera' hästen.
Longeringen är markarbete, grundläggande för allt annat, och kräver mycket uppmärksamhet och  motivation av båda.

Det är viktig att vara förberedd och har ett mål innan man börjar med arbete. I början är det hästen huvuduppgift på voltspår att

- leta efter en jämn böjning genom hela sin kropp, i stället att falla in i voltspår 
- att lyfta sin innre bog
- att fram och bakdelen går i spår (inte som en motorcykel som går in i kurvan)


Här kommer en skiss av en  inspänd häst med optimal kroppshållning och därefter resultatet av våran jobb med Tinna efter 10 min i skritt och trav. Hon går i bra form och är tillräcklig stark så att bakbenen upptar mer vikt genom att höft-knä- och hasleden böjs kraftigare = samling. 





Tinna i skritt


Tinna i trav

Vi har mycket kvar att träna och målet är klart framför oss (jobbar för en hållbar Tinna). Det är olika från häst till häst, men att bygga upp en muskel tar ca 3-6 månader. Men framgång är att får en lösagörande häst som är främjar för alla uppgifter vid ridningen från hästens takt, över hästens energi omsättning till hästens psyke osv. 



De sista veckorna var vädret verkligen fantastiskt. Vi hade många aktiviteter och besök av stora och små.



Gärna kommer dom och beundra och klappa hästarna.




Den en eller andra vågar sig på hästryggen ...




... andra nöjer sig med lite häst kontakt.



Ibland hittar man vänner-för-livet, som här mitt älskade barnbarn med Tuffe :)


Och den atletiska tester sina gränser med flera hästkrafter i snön :)



Hälsn Caribou Rock Team ;-)